FUT, ook haartransplantatie, folliculaire inplant of microtransplantatie genoemd, wordt gebruikt voor de implantatie van haar

Taal :
Newsletter Contact Siteplan

FUE, l'extraction folliculaire, FOX,FIT

1

Inleiding

FUE haartransplantatie

De recentste grote doorbraak was de verschijning, vier of vijf jaar geleden, van een techniek die folliculaire extractie heet (Follicular Unit Extraction).

Twintig jaar geleden gebruikte men voor haartransplantaties ponsen van 3 tot 4 mm diameter. De resultaten waren meestal lelijk. Sinds een jaar of tien heeft het uitsnijden van de folliculaire graft beetje bij beetje de fakkel overgenomen. Men isoleert de folliculaire grafts vertrekkend van een strookje huid dat op het achterhoofd wordt weggenomen en onder de microscoop verdeeld wordt.
Het oordeelkundige gebruik van folliculaire grafts geeft een buitengewoon natuurlijk resultaat.
Een goede haartransplantatie is tegenwoordig onmerkbaar.

Sinds kort verwijdert men de follikels ook rechtstreeks uit de hoofdhuid, met behulp van een micropons van 0,9 tot 1,2 mm diameter. De technische moeilijkheden zijn groot en men heeft aangepaste instrumenten moeten ontwikkelen om dit resultaat te bereiken.

2

Voordelen

FUE scar

Folliculaire extractie vervangt de klassieke techniek niet, maar heeft erg interessante complementaire indicaties.

Aangezien ze weinig of geen littekens achterlaat (in de vorm van minuscule witte puntjes die verloren gaan in het haar), is ze vooral geschikt voor mannen die hun haar erg kort willen dragen of bij jonge patiënten van wie men de toekomstige evolutie nog niet kent.
De wondjes genezen buitengewoon snel. Het stukje huid dat met de graft verwijderd is, herstelt zich vlug, zonder sporen achter te laten.
Men kan lichaamsharen gebruiken, bijvoorbeeld van de borst of de dijen van de man. Men kan op die manier een secundair litteken - meestal afkomstig van een vorige transplantatie - opnieuw beharen.

3

Nadelen

détail de greffes

De operatie duurt vrij lang. Afhankelijk van de kwaliteit van de huid verloopt het werk min of meer gemakkelijk. Het gemiddelde aantal grafts is beperkt tot 500 à 1.000 FU per dag, afhankelijk van de moeilijkheid van het werk en de behendigheid van de chirurg. Men moet dus verscheidene operatiedagen rekenen om hetzelfde resultaat te krijgen als met een klassieke megasessie van 3.000 grafts per dag.
Meestal moet men de donorzone scheren, wat voor sommige patiënten een probleem is.

4

Indicaties

FUE is de geschikte techniek voor:

  • Patiënten die hun haar in de donorzone erg kort willen dragen en ooit misschien hun schedel willen kaalscheren.
  • Patiënten die slechts een kleine transplantatie nodig hebben, bijvoorbeeld om een litteken van een lifting te corrigeren, of voor een wenkbrauwtransplantatie.
  • Patiënten met een schaars behaarde donorzone maar met lange haren op andere lichaamsdelen.
  • Patiënten die een litteken van een vorige haartransplantatie willen verbergen.
5

Body Hair

poil zoom poil peau

Lichaamshaar of ‘body hair’ is haar dat vooral bij de man voorkomt, op de borst, de schouders, de rug en de kuiten.
Wanneer de donorzone erg schaars behaard of door vroegere transplantaties uitgeput is, kan men lichaamshaar gebruiken.
Deze transplantatietechniek heeft echter haar beperkingen.

Lichaamshaar heeft namelijk vaak een veel kleinere diameter dan hoofdhaar. Het groeit dikwijls geïsoleerd, zodat men meestal grafts met één haar moet uitvoeren. Lichaamshaar heeft meer tijd nodig om opnieuw te groeien dan hoofdhaar.

Het haar heeft de neiging om wat langer te worden wanneer het in de hoofdhuid wordt ingeplant, maar krijgt nooit de lengte van normaal hoofdhaar.
Dit alles verklaart waarom de resultaten minder spectaculair zijn dan die van een klassieke haartransplantatie.

De indicaties zijn :

  • Een sterk uitgedunde donorzone of een grote littekenvorming.
  • Lichaamshaar wordt vaak in combinatie met een klassieke haartransplantatie gebruikt, om een betere dekking tot stand te brengen.
  • Het kan ook worden gebruikt om littekens in de donorzone te herstellen.

Ten slotte gebruikt men het soms voor de wenkbrauwen.

6

Besluiten

FUE is een efficiënte nieuwe techniek. Ze is hoogst nauwkeurig en past perfect in de praktijk van haartransplantaties met hoge kwaliteit.

Deze techniek moet deel uitmaken van het therapeutische aanbod van de chirurg. Wij passen ze in Brussel toe in samenwerking met Dr. John Cole uit Atlanta, die sinds 2003 wereldwijd een van de leiders in dit domein is.